Според разказвачите на приказки целувките са вълшебни - все пак една

...
Според разказвачите на приказки целувките са вълшебни - все пак една
Коментари Харесай

Защо се целуваме?

Според разказвачите на приказки целувките са вълшебни - все отново една целувка по устните е в положение да трансформира жабата в принц. Или пък да развали тежкото проклинание, поразило спящата хубавица.

Сред парнтьорите целувката основава чувство за физическа фамилиарност, която може би е даже по-силна и от обясненията в обич. За мнозина целувките са нещо сакрално. Във филмите ни описват, че сексуалните служащи не се целуват по устата. Те пазят това единствено за избраниците на сърцето си.

Целувките обаче носят и други знаци, освен в областта на романтиката - целувката върху челото на дете е знак за деликатност и грижа, целуването на краката или на земята пък показва смирение и послушание в доста култури. 

Но какво съставлява целувката и крие ли тя опасности за здравето? В рамките на една 10-секундна целувка две човешки усти си разменят към 80 милиона бактерии. Нещо повече - това е и доста публикуван начин за предаването на заболявания. Защо тогава продължаваме да го вършим?

Историята на първата целувка

" Първото свидетелство за целуване с устни, с което разполагаме, датира от към 2500 година преди новата епоха ", изяснява Троел Арбол, асириолог от Университета в Копенхаген. Той разяснява, че то е разказано в митологичен текст от Месопотамия. То демонстрира полов акт сред двама богове, които се целуват.

Троел Арбол и Софи Расмусен са създателите на нова доктрина за античната история на целувката. Според двамата сантименталното целуване се е развивало в голям брой антични култури в границите на няколко хилядолетия. Освен в Месопотамия, текстове разказват целуване по време на секс в Индия и Египет най-малко от 1500 година преди новата епоха.

Целувка сред двама мъже на древноегипетски релеф.Снимка: Herve Champollion/akg-images/picture-alliance

Арбол счита, че сексът и целувките стартират да бъдат описвани все по-често, откакто писането се трансформира от административен инструмент в прийом за описване на истории. Целуването е съществено застъпено в " Епос за Гилгамеш " - една от най-древните писмени истории. Тя датира от към 2000 година преди новата епоха. Подобно на актуалните тълкования и там интимността е била разказана като миг на промяна. Сексуалната среща на Енкиду с Шамхат го трансформира от животно в човек.

Целувката участва и в документирането на ежедневнието в антична Месопотамия, споделя Арбол. " Така да вземем за пример мъж или жена, които не са сключили брак, би трябвало да поддържат отдалеченост и да не се целуват. Обществата са се опитвали да контролират сантименталната целувка. Фактът, че тя е била контролирана, ясно приказва, че е била нещо всекидневно ", споделя още Арбол. Но " целуването не наподобява да е било универсално при всички култури ", изяснява ученият. Той се базира както на исторически текстове, по този начин и на по-нови данни, съгласно които 46% от културите не се целуват в сантименталния смисъл на думата.

" Вирусът на целувката " и други опасности

Целуването може би е изиграло и неосъзната роля за по-лесното и бързо разпространение на заболявания в историята на света. В човешки остатъци са били открити патогени като вируса на херпес симплекс, вид 1 (HSV-1) и вируса на Епщайн-Бар, прочут и като вирус на целувката. И двата се предават посредством слюнката. По време на пандемията от Ковид-19 Китай забрани целувките, а във Франция избягваха целуването като форма на привет.

Туи До, микробиоложка в Университета в Лийдс, не е сюрпризирана, че целувката съставлява проводник на заболявания. " Всички ние имаме 800-900 разнообразни типа микроби, които живеят в устите ни ", изяснява тя пред Дъждовни води. " Когато се целуваме, ние обменяме доста слюнка и всевъзможен тип микроби. "  

Поддържане на микробиологично многообразие и тест за сътрудниците

Същевременно До показва, че хубавичко уста има потребност от уравновесена микробиологична среда. A целуването може да съставлява значим метод за поддържане на здравословно микробиологично многообразие посредством продан на микроби с нашите сътрудници. " Някои типове бактерии като Streptococcus salivarius могат да оказват помощ за усмиряване на възпаленията. Хората с огромно обилие от свързани със здравето типове бактерии нормално имат и по-здрава уста ", споделя още тя.

В приказките целувката може да трансформира жабата в принц. Снимка: Creasource/picture-alliance

Микробиоложката изяснява, че целувките са потребни надалеч освен за оралното ни здраве. " Устата е врата към цялото тяло - тя се свързва с нашия чревен микробиом и с кожата ни. Така че, когато се целувате, това може да има позитивен резултат върху микробиома в цялото ви тяло, даже и да повлияе върху мозъка и настроението ни ", споделя До.

Учените считат, че целувката е и метод за тестване на евентуални сътрудници. Тя ни разрешава да оценим общото здравословно положение на другия човек, долавяйки биологични следи от слюнката. Целуването провокира задействане на центровете за наслаждение и заплащане в мозъка, след което се освобождават хормони като окситоцин, допамин и серотонин. Кожата почервенява, сърдечният темп се форсира, а зениците се уголемяват. И настава времето на удоволствието.

***

Вижте и тази изложба от нашия списък:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР